I Give kan du nyde det fantastiske kunstværk Solhjulet, og Stantek er stolte over at have været en del af udførelsen.

Danmarks muligvis smukkeste kunstværk udsmykker Hjortsballe rundkørslen i Give. Solhjulet er et unikt kunstværk af billedkunstner Bo Karberg, og efter mange års samarbejde med flere forskellige projekter, lagde han stor vægt på, at Stantek skulle lave den store stålkonstruktion.

Kunstværket er et stort hjul af rustfrit stål og grøntonet glas i fibonaccigitter, der også kendetegner mønstret i en solsikke. Det er et imponerende syn med sin diameter på 11 meter, der står op i luften med en hældning på 7 grader.

Lang proces med godt samarbejde
Den komplekse stålkonstruktion skulle have en enorm styrke og samtidig se let og smuk ud. Konstruktionen skulle derfor statisk beregnes og herefter omdannes til en skulptur med et smukt udseende og en stor styrke. Og så skulle der skaffes fondspenge og penge fra private sponsorer. Processen fra det første oplæg, til vi startede med at producere Solhjulet, tog derfor næsten 6 år.

Selve hjulfælgen og det 70 tons tunge fundament blev lavet af lokale håndværkere i Give, og Stantek producerede de rustfrie dele til hele gitterværket. Opgaven var hele vejen igennem præget af et godt samarbejde mellem ingeniører, kunstneren, de lokale håndværkere i Give og Stantek.

Resultatet blev langt bedre, end nogen af os havde forventet. Solhjulet er i vores øjne et af Danmarks mest fantastiske og imponerende kunstværker. Det bliver nok en udfordring at overgå dette værk, men alligevel glæder vi os til endnu et fantastisk projekt fra endnu en kreativ kunstner.